Chiller VRV Farkı


Chiller (soğuk su üreticisi)

Fan coil, klima santrali ve kazandan oluşan büyük sistemlerdir, bu sistemde bina içerisinde soğutucu akışkan değil, soğutulmuş su, borular vasıtasıyla fancoillere ulaştırılarak mekanların soğutulması sağlanır, kış şartlarında aynı fancoillerde soğuk su yerine kazanda ısıtılan sıcak su dolaştırılır, klima santrallerinde ise bina içinde havanın temizlenmesi, yenilenmesi, gerektiğinde nemlendirilmesi sağlanır, klima santralleri tamamaen iç hava ile çalışabildiği gibi %100 e varan oranlarda dış hava ile de çalışabilir, bu tip merkezi sistemlerin projelendirilmesi, ve uygulaması derin mühendislik bilgisi ve tecrübe gerektirir, çünkü bu sistemler yeni nesil VRV/VRF gibi hazır komponentlerden oluşmaz, her parçanın titizlikle hesaplanıp seçilmesi gerekir, bu hesaplara soğutma ısıtma ve havalandırmanın temeli olan, ısı kayıp ve kazancı ile pisikrometrinin yanı sıra, hidronik hesaplar, boru çapları ve basınç kayıpları, pompa güçleri gibi birçok hesaplamanın yapılarak doğru komponentlerin seçilmesi gerekmektedir. 
Klasik merkezi sistemler olarak adlandırdığımız, bu sistemler, taşıdığı dezavantajlara rağmen, çok bilinen bir sistem olması, geçmişinin çok uzun yıllar öncesine uzanması, ve bilinen verimliliği sayesinde günümüzde hala ragbet görmektedir.Günümüzde küçük kapasiteli chiller gurupların imal edilmesi, ve fan coillerin split klima tarzı iç ünitelere benzemesinden dolayı müstakil villalarda da güvenle kullanılmakta ve tercih edilmektedir. 

Merkezi sistem çözümleri için sizinle iletişime geçerek sizin için en uygun sistemi seçmenizde yardımcı olabiliriz.

CHİLLER SİSTEM İÇİN GEREKLİ DONANIM

Dış Ünite Örnekleri


SU KULESİ ( SOĞUTMA İÇİN )

 

DOĞALGAZ KAZANI ( ISITMA İÇİN )


VRV - VRF Sistemler

Ofisler, oteller ve önemli mağazalar gibi camla kaplı geniş alanları bulunan akıllı ticari binalar için son yıllarda sıkça kullanılmaya başlanan bir uygulamadır ve yalnızca klimalar kullanılarak dağıtılan yardımcı güneş ısısı içerir. KLİMALAR artık her geçen daha fazla miktarda dengeli ve konforlu bir iç ortam gerektiren hemen hemen tüm modern mimari konseptlerin değişmez bir parçası olarak algılanmaya başlanmıştır.
Elektronik ofis cihazlarının artan şekilde kullanımı, ısı yüklerini kış aylarında bile iç ortam sıcaklıklarının konforu bozacak seviyelere yükselmesine neden olacak şekilde arttırmaktadır. Soğutma ve/veya sıstma talepleri gün içerisinde ve konumuna ve kişi sayısına bağlı olarak binanın farklı alanlarında oldukça yüksek oranda değişebilmektedir.
Ancak, son kullanıcılar yalnızca soğutma ve ısıtmanın ötesinde iç ortamları için taleplerini yükseltmiştir ve yüksek enerji verimliliğine sahip, güvenilir ve çalıştırılması ve kontrolü kolay 'genel iç ortam' bunun için ideal bir çözümdür. İç üniteler yardımıyla verimli soğutma ve ısıtma sağlamanın yanı sıra taze hava, havalandırma ve ideal şiklde eşit sıcak hava perdesi ısıtması talep edilmektedir. Ve tüm bu özelliklerin merkezi bir yönetim veya bağımsız sistemler kullanılarak hassas şekilde kontrol edilmesi gerekmektedir. VRV seçim programı sistemin tüm olanaklarının maksimum düzeyde kademeli olarak kullanılmasına olanak sağlarken, son kullanıcının rakipsiz bir şekilde tüm bina hizmet endüstrisi genelinde kapsamlı ve eksiksiz bir hizmet almasını garanti etmektedir. 

VRV – VRF SİSTEM İÇİN GEREKLİ DONANIM

( ISITMA VE SOĞUTMA TEK DIŞ ÜNİTE )


Sonuç olarak;

VRF / VRV ve Chiller  ile soğutma-ısıtma arasındaki temel farkları avantaj dezavantaj şeklinde nasıl sıralayabiliriz..

Özellikle inverter teknolojisi ile VRV sistemlerin COP/EER değerlerinin chillere göre daha yüksek olduğunu yani enerji tasarrufunda çok daha etkindir.

Bunun dışında ; chiller dezavantajları olarak

ör:
 8 katlı 50 bürolu ofis binasında ,tek bir büro fancoil'den soğutma talebinde bulunduğu zaman chiller hattaki suyun tamamını direktif gönderen odadaki termostad yeter diyene kadar soğutuyor ve devridaim ettiriyor

ayrıca chiller ile ısıtma yaparken doğalgaz kazanı , soğutma yaparkende ; su kulesi vs gibi ciddi yer kaplayan ve işletme maliyetini arttıran zorunlu eklenmesi gereken takviyelerleişlem yapabiliyor..VRV'lerde soğutmada ısıtmada  tek bir dış ünite kaynağı ile yapılabiliyor

Chiller sistemlerde ayrıca soğutma suyunun havasının belirli aralarda mutlaka alınması gerekiyor.

Yaz ve kış dönemleri geçişlerindede ağır bir bakımdan geçmesi gerekiyor.( Suyun donma riskine karşılık antfiriz ve bazı kimyasallar koyulması vs.) Buda kullanıcıya ciddi maliyet getiriyor.

Buna karşılık  VRV sistemlerde gaz ile iklimlendirme sağlandığından ağır bakım gereksinimine gerek duyulmadan işletme maliyetinin minimize edip, çok daha üst düzey verim almamızı sağlıyor.

Chiller sistemlerde dış ünite arızalarında butun sistem çalışmaz hale gelirken, VRV sistemlerinde arıza boyutu ne olursa olsun, kısmı çalışma ile kullanıcının maduriyetini minimum seviyelere çekiyor.Arıza anında sadece arızalı bölüm off oluyor, kalan bölümler hizmet vermeye devam ediyor.

Chiller sistemler su ile çalıştığından zamanla sudaki kireç ve birçok elementten dolayı parçalarda tamiri mümkün olmayan arızalar açmaktadır.

Parçalarının hacim olarak ciddi büyüklükte ve ağırlıkta olması sebebiylede tamiratları sırasında ciddi tadilatlara yol açıyor.

VRV sistemlerde ise sadece gaz ile iklimlendirme yapılması itibarıyla ,parçalarının tamamının taşınabilir ve kolay demonte edilebilir olmasıda kullanıcı açısından sayısız avantajları arasında sıralanabilir.