VRV Tarihçesi

VRV TARIHCESİ

 




1970’li yıllardaki petrol krizinden sonra enerji kaynağı olarak dışa bağımlı Japon hükümetinin üreticilere sunduğu enerji tasarrufuna yönelik teşvikler verilmiştir. 
Japonya'nın en büyük üreticilerinden olan DAIKIN firması tarafından 1982 yılında icat edilmiştir. Sistemin Türçe karşılığı Değişken Soğutkan debili sistemlerdir .Sabit evaporasyon sıcaklığında soğutkan debisinin değiştirilmesi ile sistem ihtiyacı karşılamaktadır.
O güne kadar bilinen klima sistemlerinde soğutkan sadece chiller cihazlarında kullanılmakta olup; soğutulan su veya hava ile binalar, klimatize ediliyordu.Soğutkan suya göre 10 kat, havaya göre 20 kat daha fazla ısı transferi yetisine sahip bir akışkandır. Firma; bu konuda gelişmelerini tamamlamış ve soğutkanın 1982 yılına kadar olan dezavantajlarını (Uzun borulama ve akışkanın kontrolü*) çözmüştür. Bu zamana kadar olan All air, All water veya ikisinin aynı sistemde kullanıldığı sistemlere Direkt Expension sistemlerde merkezi sistem olarak eklenmiştir.
*Bu iki konuyu açacak olursak; uzun borulama, akışkanın filtrelerle %70 oranında tutulması ve kalan %30’unun sisteme gönderilmesi ve yağ geri dönüş operasyonu ile çözülmüştür.
Akışkan kontrolü; VRF sistemlerinde kullanılan iç üniteler Fan-Coil’den farklı olarak micro işkemci PCB kart veexpension valf içerir.Bu iç ünite kartı; soğutkan giriş-çıkışı ile oda sıcaklığı set değerini kontrol ederek aynı anda expension valfe ve dış üniteye kapasite ihtiyacını bildirir. Dış ünite microprosesör kontrolu sistemdeki tüm iç ünite taleplerini alarak, inverter kompresör kapasitesini ayarlayarak sisteme soğutkanı gönderir. Herbir iç ünitede;  +/- 0,5 oC tolerans ile kontrol ettiği oda sıcaklığını 0 ile 2000 puls arası kademe yapabilen elektronik expansion valfler ile kontrol eder.
 


VRF Sistemler ısıyı çektiği eneri kaynağına göre ikiye ayrılır.  Sistem çözümleri modül modül yapıldığı için sistemlerin büyüklüğünde kapasiteden dolayı bir sınır yoktur. Bina otomasyon sistemi ile de bir yerden yönetim, diğer bina otomasyonları ile bilgi alışverişi, enerji sarfiyatının her bir iç ünite bazında ölçülmesi mümkündür. Bina yönetim sistemi 2560 iç üniteye kadar kontrol imkânı sağlayabilmektedir. Tek grupta 170’a kadar kapasiteye ve aynı sistemde 64 iç ünite kullanılabilmektedir. 
Yine proses olarak; sadece soğutma, heat pump ve heat recovery olmak üzere 3 farklı tip vardır. Sadece soğutma modeli, HP den cüzi bir fiyat farkı olduğu için pazarda talep görmemiştir. Kullanılan iç üniteler 14 ayrı tipte olabilmekte ve flexible bir dizayn imkanı sunmaktadır. 
Hava soğutmalı VRF sistemleri; 200 mt. en uzun hat, yükseklikde 90 mt. Çalışabilme ve toplamda 1000mt. borulama ya imkân sunmaktadır. Sistem bu özellikleri ile de merkezi sistemdir diyorum.

 

 


Yatırımcı veya projeciler neden VRF sistemleri tercih etmelidir?

Bu anlamda öncelikle yatırımcı için tüm sistemlerin maliyeti aşağıdaki parametrelerde fizibilite yapılmalıdır.Yine günümüzde arsa maliyetlerinin artışı, başka parametrelerinde değerlendirmesine yönelmiştir.
Yatırım maliyeti, işletme maliyeti ve bakım maliyetinin yanısıra, yatırımcıların işletmedeki talepleri, yatırımcının çeşidi (ofis-residance-otel..) 
Kullanıcı sistemden talepleri, konfor kalitesi, binalarda daha az mekanik alan isteyen sistemler,  Sistemlerin tadilata kolaylık sağlaması, dekoratif alternatif ürünler sunabilmesi, servis ve bakımı kolay, network ağı ile işletmeciye kolaylık ve yedekleme imkanı sunan sistemler ön plana çıkmaktadır.